Polestar 1 
Loading...
Cars

Polestar 1 

– En svensk ögonmagnet
av
den 4 juni 2020

Artikeln producerades ursprungligen 4 juni 2020, vissa fakta och priser kan har förändrats sedan dess.

Polestar 1

Länge har snacket gått om denna bil och nu har jag äntligen fått möjlighet att köra Polestar 1!

Få bilar jag har kört har väckt så mycket uppmärksamhet i Sverige som Polestar 1. Framförallt från medelålders män. Det är en vacker skapelse att beundra. Formerna är inspirerade från Pelle Pettersons design av klassikern P1800. Det var sju år sedan, 2013, som Volvo visades upp Concept C. Då var jag anlitad av Volvo för att ta bilder på konceptet, bilder som man skulle använda internt samt som pressbilder. Volvo Concept C är i princip samma bil som Polestar 1 idag. Den största skillnaden är att man ersatt det snedställda Volvoemblemet i grillen med en Polestarstjärna på huven. 

Polestar grundades i Göteborg år 1996 och var till en början ett externt trimningsföretag

Men vi bortser från kejsarens nya kläder och dyker ner i vad man faktiskt gjort med Polestar 1. Den är en så kallad laddhybrid. Det är alltså inte en helt elektrifierad bil som är tanken med Polestar i långa loppet. Modellen Polestar 2, som är på ingång, är däremot helt elektrifierad och saknar förbränningsmotor. 

Drivlinan i Polestar 1 är en fyrcylindrig bensinmotor på 308 hästkrafter i kombination med två elmotorer. En främre på 68 hästkrafter samt två bakre på vardera 116 hästar. Den totala systemeffekten ligger på 609 hästar med ett vridmoment på hissnande 1 000 newtonmeter. På pappret finns det alltså kraft så det räcker och bli över i Polestar 1!

Polestar grundades i Göteborg år 1996 och var till en början ett externt trimningsföretag med fokus på att optimera Volvomodeller. Ett tränat öga kunde urskilja en Polestaroptimerade Volvo tack vare den cyanblå badgen bredvid modellemblemet bak på bilen. Ett antal hyllade koncept presenterades och senare tillverkades även ett par renodlade Polestarversioner av S60 och V60.

Som officiell motorsportpartner för Volvo tog man från 2009 även hand om racingsatsningarna i STCC och WTCC. I det framgångsrika teamet fanns förare som Thed Björk och prins Carl Philip. Under ett par år arbetade jag som hovfotograf åt teamet och fick uppleva flera fantastiska race och segrar. 

Likt Toyota och Lexus har Volvo låtit Polestar  bli ett eget märke där prestigefyllda nytänkande modeller ska produceras

2015 såldes Polestar till Volvo Personbilar och racingavdelningen bytte namn till Cyan Racing. Den är numer officiell motorsportpartner till Geely som är huvudägare till Volvo. 

Likt Toyota gjort med Lexus har man nu delat upp Volvo och Polestar och låtit den senare bli ett eget märke där prestigefyllda nytänkande modeller ska produceras. 

2017 visades Polestar 1 upp i egen form och utan Volvoemblem i fronten. Modellen ska byggas i en begränsad upplaga om 500 exemplar och tillverkningen sker i Chengdu i Kina. 

Vill du ha din Polestar 1 i den matta vitta lacken med ett uns pärlemoreffekt som testbilen var lackad i får du vara beredd på att betala extra för detta. 50 000 kronor för att vara exakt.

Det är uppenbart att mycket tid lagts på detaljerna. Som exempel är bilden på bilen i instrumentdisplayen i samma färg som den riktiga och för att markera vilka som har bälte och ej är även de i skärmen i samma färg som på riktigt. I testbilens fall gula. Men en del detaljer verkar man tyvärr glömt bort. Om tanken var att man skulle missa att se den slarviga kanten på bakluckan tack vare det synliga och häftiga elpaketet som blir synligt när luckan öppnas må vara osagt. Vid sidan av detta känns dock helheten genomarbetad och det finns mycket att uppskatta både interiört som exteriört. 

I Polestar 1 är räckvidden på eldrift längre än de flesta laddhybrider. Kör man som tillverkaren vill ska den klarar 15 mil på el. Det finns många inställningar för hur man kan köra Polestar 1 där ren el är en och sportig med full kraft är en annan. Du kan även ställa in bilen att vara konstant fyrhjulsdriven. Vill du hellre utnyttja eldrift i stan kan du “spara” på ström och låta bilen köras med förbränningsmotorn dit. Man kan även ladda batteriet med hjälp av motorn under gång. 

En fördel med Polestar 1 är att du kan ladda den i snabbladdare med CCS-kontakt. Då får du full laddning på drygt 30 minuter. 

Du startar Polestar 1 som andra Volvobilar genom ett vred på konsolen mellan sätena. Sen drar du växelväljaren i Orreforskristall bakåt för att lägga i Drive. Om batteriet är laddat och du inte valt performanceläge smyger bilen iväg. 

När du stämplar gaspedalen i botten kommer samtliga 609 hästar till liv. Trots alla pållar är det här ingen raket. Med en tysk kombi ni snart kommer få läsa om i färskt minne känns accelerationen en aning sömnig. Polestar 1 accelererar 0-100 km/h på 4,2 sekunder i jämförelse med 3,6 hos den tyska familjekombin. 

Det märks att man ansträngt sig för att finjustera chassit hos Polestar 1

Det märks att man ansträngt sig för att finjustera chassit hos Polestar 1. På den maskerade testbilen jag såg rulla på Goodwoodfestivalen 2018 har tiotusentals mil lagts för att optimera drivlina och chassi. Det känns, bilen uppträder fint oavsett om det handlar om hög fart framåt eller på kurviga vägar. Bland annat har Öhlins varit med och utvecklat chassit. Däcken kommer från Pirelli som också varit delaktiga i produktionen.

 

Efter en vecka med Polestar 1 kan jag konstatera att det är en bil för dig som vill ha svensk design och ingenjörstänk. Du kommer väcka uppmärksamhet där du kör för även när bilen blir gammal kommer den vara unik tack vare sin begränsade upplaga. Du kommer ha kul bakom ratten, men är körglädjen viktigast kanske du ska snegla på andra bilar. Troligen backar du från ett spontanköp när du ser prislappen. 

Men en tilltagen prislapp signalerar att det här inte är en dussinbil. En Polestar 1 förtjänar en stolt och hängiven ägare som förstår uppskatta dess fulla potential. 

Polestar 1

Pris1 699 000 kr
Motor2-liters rak fyrcylindrig, 308 hk. 3 elmotorer 300 hk. Total effekt 608 hk. Vridmoment 1 000 Nm
KraftöverföringFörbränningsmotor fram plus en elmotor samt två elmotorer bak, 8-växlad automat, fyrhjulsdrift
Acceleration0-100 på  4,2 sek
Toppfart250 km/h (Begränsad)
Bränsleförbrukning (NEDC)Blandad körning (viktad) ca 0,21 l/mil. CO2 (viktad) ca 50 g/km. Räckvidd NEDC 15 mil, WLTP 12,5 mil
Viktcirka 2 350 kg
GarantierNybil 2 år, vagnskada 3 år, rostskydd 8 år, lack 2 år, assistans 3 år
Webbwww.polestar.com