Polestar 2
Loading...
Cars

Polestar 2

– En laddad polstjärna
av
den 31 augusti 2020

Artikeln producerades ursprungligen 31 augusti 2020, vissa fakta och priser kan har förändrats sedan dess.

Polestar 2

I min serie om tre elbilar har vi redan avhandlat Volkswagen ID .3. Nu har turen kommit till Polestar 2!

Att bilindustrin är på väg mot en elektrisk framtid är det få som betvivlar. Tesla har visat vägen och så sakteliga börjar nu övriga märken presentera sina modeller. Volvo valde att knoppa av sitt varumärke till två när Polestar föddes. Första modellen, Polestar 1, var en sportig hybridmodell som fångade uppmärksamheten från medier och bilvärlden. Vi skrev om den nyligen och här kan du läsa den artikeln.

660 Newtonmeter

Nu släpper Polestar den andra modellen, 2, som är en renodlad elbil. Med två elmotorer producerar den 408 hästar och 660 Newtonmeter. Detta innebär att du tar dig från stillastående till hundra på 4,7 sekunder. Det känns verkligen i kroppen när du stämplar fullt på gaspedalen! Prestandan och responsen hos elbilar kan jämföras med många sportbilar.  

Utseendemässigt skiljer sig Polestar 2 från 1. Tvåan är en kompaktsuv i coupéformat. Närmaste jämförelsen, både storleksmässigt och formmässigt, är BMW X4. I mörker påminner siluetten även om gamla Volvo 360. I dagsljus går däremot inte de båda modellerna att jämföras. Formerna för Polestar 2 härstammar från Volvo-konceptet 40.2 som visades upp 2016. 

återvunna material

Inuti känns den riktigt bra. Materialvalen är genomarbetade och tekniken i topp. Man använder sig av återvunna material och har undvikit läder och vinyl för att skona miljön. Detaljerna är inte lika noggrant utförda som på Polestar 1, men storebror kändes å andra sidan som en “show-car”. 

De flesta av Polestar 2:s system styrs via en stor pekskärm som står på högkant på mittkonsolen. Under skärmen sitter det riktigt snygga växelreglaget. Visst påminns man om att det är mycket Volvo i detaljerna men det är inget som stör. 

Infotainmentsystemet är utvecklat av Google och heter Android Automotive. Som enveten Apple-användare bär det mig emot att bekanta sig med detta system, men det går inte att förneka att det fungerar mycket bra. Som tur är går det även att koppla in din iPhone via CarPlay också. 

positiv effekt

Att Polestar 2 är snabb vid acceleration har vi redan konstaterat och detta är en positiv effekt av elbilars generella prestanda. Vad som också imponerar är den regenererande bromseffekten som laddar batteriet när man släpper gasen. Den går att ställa in i olika lägen. När du släpper gaspedalen i det kraftfullaste läget motorbromsar bilen så kraftigt att du inte behöver använda bromsen alls. Frågan är bara hur detta kommer påverka bromsarna i långa loppet, eftersom bromsar mår bra av att användas. 

Eftersom elbilarnas motorer är så tysta är det lätt att vägbullret framträder tydligare, och så är även fallet med Polestar 2. Däckens buller hörs tydligt, även om det inte är jättestörande. Vi kommer nog att få se en hel del utveckling framöver med aktiv bullerreducerande teknik. 

svenska Öhlins

Har du valt till performance paketet för 60 000 kr får du utöver senapsgula bälten och större fälgar även dämpare från svenska Öhlins. Dessa går att justera, men det måste göras manuellt med verktyg vilket känns lite märkligt.

Efter att ha kört runt i min födelseort Göteborg känner jag att Polestar 2 är en bil jag verkligen trivs i. Den är snygg, snabb, komfortabel och har en hög teknisk kvalitet. Precis de saker jag önskar från en bil. Det enda som saknas är en ordentlig laddningsinfrastruktur så man verkligen kan uppskatta sin elbil till fullo.

Polestar 2

Grundpris från659 000 kronor. (+60 000 kr för performance-paketet)
MotorEl, 408 hk. Vridmoment 660 Nm
Kraftöverföring2 elmotorer, fyrhjulsdrift
Acceleration0-100 på 4,7 sek
Toppfart205 km/h
Förbrukning enl. WLTP19,3 kW/100 km
Räckvidd enl. WLTP470 km. (Stad 560 km)
Vikt2 123 kg
Webbwww.polestar.com