Porsche 911 Carrera 
Loading...
Cars

Porsche 911 Carrera 

– Så gammal, så bra!
av
den 8 juli 2020

Artikeln producerades ursprungligen 8 juli 2020, vissa fakta och priser kan har förändrats sedan dess.

Porsche 911 Carrera 

Porsche 911 fortsätter att imponera och efter att ha provkört senaste generationen 992 är jag mållös.

Historien om Porsches anrika 911 är så lång att denna artikel inte räcker till på långa vägar för att beskriva den. Modellen har levt sedan sextiotalet och är nu inne på sin tolfte generation, med den interna modellbeteckningen 992. Det gemensamma för samtliga generationer är den svanshängda boxermotorn. Alltså en motor med en platt vågrät cylinderkonstruktion som är placerad bakom bakaxeln. Jag har provkört de flesta versioner av 911 och nu även instegsmodellen 992 Carrera och jag kan bara säga wow!

Porsche 911 fortsätter att imponera

Varje generation kommer i många olika versioner. Instegsmodellen heter Carrera. Sedan fyller man på med Carrera S som är en smula starkare. Carrera 4 är fyrhjulsdriven och snäppet över den är Turbo. Både Carrera 4 och Turbo finns i S-versioner och alla hittills nämnda går att få som cabriolet eller Targa. Targa är en modell med ett hårt tak delvis i glas som går att öppna upp, för de som tycker att cabriolet är för mycket öppet. 

Sen har vi GT-modellerna: GT3, GT3 RS och GT2 RS. Dessa är anpassade för racingbanor men går att köra på allmän väg. När generationen är på sluttampen av sitt liv släpps dessutom en GTS-version som grädde på moset. Porsche är också duktiga på att släppa diverse specialversioner som exempelvis Speedster men denna artikel skulle bli alltför lång för att ta upp dessa. 

Något som imponerar varje gång en ny generation presenteras är hur mycket bättre och snabbare man lyckats göra den. Porsches tekniker har återigen lyckats vända, vrida och förbättra konstruktionen. Det är exempelvis rätt vanligt att de nya instegsversionerna är snabbare runt Nürburgring än GT3-modellen från generationen innan. 

Snabbare runt Nürburgring än GT3-modellen

Endast ett tränat öga kan se skillnad på de senaste 911 generationerna. Generation 992 är snarlik den tidigare generation 991, men en bredare front och biffigare bak skiljer dem åt. 911 växer också för varje generation. Från att ha varit är nätt liten bil har 911 blivit en ganska stor koloss. 

Interiört har bilen också uppdaterats och antalet fysiska reglage har bantats ned till förmån för pekskärmar där man styr bilens system. Däremot har en analog varvräknare sparats vilket känns snyggt och retro. 

Känns snyggt och retro

En annan sak som också sparats är startlåset som givetvis är kvar på vänster sida av ratten. Däremot startar man inte längre med nyckel eftersom bilen har nyckellös start. När du vrider om startvredet vaknar boxersexan igång med sitt karaktäristiska ljud. Ett ljud som förmedlar starka känslor för den som hört och upplevt en 911 tidigare. 

I låga farter som i stan känns bilen som vanligt. Dämpare och bullernivån är som de ska vara, hårt och lite högt. 911 är lättkörd och har alla moderniteter i teknikväg du kan tänka dig. Men pekskärmsglädje åsido, det är när du kommer ut ur stan och vägen börja slingra sig som du verkligen får den riktiga wow-känslan. Porsche fina styrning i 911 är ett under. Den är direkt och förmedlar ofiltrerat det som sker under däcken. 

911 är lättkörd

Efter en dags aktiv körning är jag övertygad. Porsche 911 är en av dom bästa sportbilarna som någonsin byggts. Det kanske inte är den mest spännande och dessutom relativt vanlig. Men går du i tankarna på att unna dig något du absolut inte kommer bli besviken på är en 911 absolut vägen att gå.

Porsche 911 Carrera

GrundprisFrån 1 060 000 kronor
Motor3-liters turbomatad boxersexa, 385 hk. Vridmoment 450 Nm
KraftöverföringMotorn bak, 8-stegad automat, bakhjulsdrift
Acceleration0-100 på 4,2 sek
Toppfart293 km/h
Bensinförbrukning blandad körning enligt tillverkaren:10,6 l/100 km
ViktVikt: 1 960 kg
GarantierNybil 2 år, lack 3 år, rost 12 år
Webbwww.porsche.se